Explosieve masterclass met natuur als voorbeeld

Bionica-expert Ylva Poelman gaf onlangs een masterclass bij IJssel Technologie. Het was een interessante en zelfs explosieve bijeenkomst.

Samen met ongeveer 60 collega’s en klanten volgde masterclass-initiator en innovator Smart Industry Jan Willem Sietsma de masterclass bionica in de Experience-zaal in Zwolle. Spreker was natuur- en sterrenkundige Ylva Poelman. Ze wist haar publiek met talloze bionica-voorbeelden te boeien. Bionica helpt ons eigenlijk te profiteren van de natuur. Wetenschappers onderzoeken hoe de technieken in de natuur werken en maken dit na in allerlei technische toepassingen. Dit wordt bionica of ook wel biomimicry genoemd. Vliegen is daar een voorbeeld van.

Bombardeerkever
Volgens Sietsma zorgde de masterclass voor veel herkenning. ‘In de levende natuur is het oog een zintuig, in de techniek noemen we dat een beeldsensor of stereocamera. Van bionica kunnen we heel veel leren. Zo heeft de natuur slimme oplossingen gevonden voor tal van zaken: het opwekken van energie, waarnemen, voortbewegen, lichtgewicht construeren, klimaatbeheersing, boren, graven, architectuur, filteren et cetera. Zelfs explosies worden niet geschuwd, zo bleek ook uit het prachtige filmfragment van de bombardeerkever dat Poelman toonde.’

Hoe doen ze dat?
Hoe weergaloos de natuur samenwerkt, legde Poelman uit met het voorbeeld van spreeuwenzwermen. Spreeuwen kunnen op hetzelfde moment met dezelfde snelheid een bocht maken van 90 graden, zonder dat een manager links of rechts roept. ‘Hoe doen ze dat en wat kunnen wij daarvan leren? Kunnen wij ook in onze ondernemingen toe met een beperkt aantal basisregels voor optimale samenwerking zoals bij spreeuwen? Genoeg stof tot nadenken na deze inspirerende masterclass’, besluit Sietsma.

www.bionicacentrum.nl