Eenvoudig op klantorder werken

Saris Aanhangers

Projectbeschrijving

Verzoek van Saris Aanhangers

Saris Aanhangers wil de kosten verlagen, de output verhogen en de doorlooptijd verkorten. Met behoud van kwaliteit uiteraard. Verder wil Saris graag verbeteringen doorvoeren door het hele bedrijf, waarbij iedereen zich betrokken voelt.

Aanpak

IJssel gaat met de directie en de MT-leden om tafel om een duidelijk beeld te krijgen van het bedrijf. Hier komt een masterplan uit voort, waarin onder meer de volgende doelen staan:

  • Verdubbeling productie-output (naar 40.000 aanhangwagens per jaar)
  • Met de helft van het aantal vierkante meters (van 50.000 m² naar 25.000 m²)
  • Met hetzelfde aantal vaste medewerkers

Om deze doelen te bereiken, kiest IJssel voor een bottom-up aanpak. Alle medewerkers krijgen trainingen, onder meer over Lean en Kaizen. Dit zorgt voor veel enthousiasme. Verder komt er een nieuw modulair aanhangwagenontwerp. Dat maakt het veel eenvoudiger om klantordergestuurd te werken in plaats van voorraadgestuurd. Hierdoor is veel minder voorraad nodig. Bovendien worden materialen niet langer in magazijnen opgeslagen, ze gaan nu direct naar de verbruikslocaties. Verder heeft Saris op advies van IJssel het aantal productielijnen teruggebracht van 7 naar 1. Op die ene lijn produceert Saris dankzij het modulaire ontwerp nu alle type aanhangers.

Samenwerking

De samenwerking is intensief. IJssel neemt alle lagen van het bedrijf mee in de Lean-werkwijze. Met resultaat! Niet alleen in de productie heeft een omslag plaatsgevonden, ook in de bedrijfscultuur.

Resultaat

Saris produceert nu klantordergestuurd. De doorlooptijd is veel korter en de output van de productielijn is succesvol getest op 40.000 eenheden per jaar. De omloopsnelheid van de voorraad is van 3,8 naar 10 gegaan en de leverbetrouwbaarheid van leveranciers komt dichtbij de 100 procent. Bovendien is het benodigde aantal vierkante meters veel lager. Alle projecten tezamen hebben de investering al terugverdiend!

‘Het is een traject dat we niet zonder IJssel Technologie kunnen doen. Hun kennis en ervaring met soortgelijke processen bij andere bedrijven stellen ons in staat andere mogelijkheden voor ons bedrijf te zien.’
Rutger Poldervaart, manager Verkoop bij Saris Aanhangers

Over Saris Aanhangers

Het begint allemaal in 1913, wanneer de opa van huidige directeuren Henny en Ferry Saris een hoefsmederij in Eindhoven start. Vanaf 1959 voert de productie van aanhangers de boventoon. In 2008 verlaat de 500.000ste aanhangwagen de fabriek. Tegenwoordig heeft het bedrijf ruim 80 medewerkers in vaste dienst.

Projectdetails

  • Klant Saris Aanhangers
  • Datum 22/12/2014
  • Tags

Deel dit verhaal

Naar boven